Vinyasa Yoga in Moorslede, Kortrijk en Alveringem bij Me Time Studio

Vinyasa Yoga privéles op aanvraag

Vinyasa Yoga dinsdag 20u45 – 21u45

Wat is Vinyasa Yoga?

Vinyasa Yoga is een actieve, dynamische yoga-stijl geïnspireerd door de traditionelere Ashtanga Yoga. Het wordt ook wel Vinyasa Flow Yoga of gewoonweg Flow Yoga genoemd. Deze stijl wordt vaak omschreven als een soort ‘freestyle’ variant van Ashtanga Yoga.

Ashtanga yoga werd opgesteld door K. Pattabhi Jois en bestaat uit verschillende Ashtanga Vinyasa-series. Het zijn telkens vloeiende reeksen houdingen, gecoördineerd met de ademhaling. Ashtanga yoga moet echter voldoen aan een zeer strakke structuur, waar je NIET mag van afwijken. De meest gekende Ashtanga vinyasa serie is de ‘primary serie’, die begint met de nog gekendere zonnegroet of Suryanamaskara.

Vinyasa Yoga heeft geen officiële oprichter, maar is een moderne, vereenvoudigde ofwel freestyle yogastijl die gebaseerd is op de Ashtanga Vinyasa-traditie.

In Vinyasa Yoga volgen we niet zo’n strakke structuur als in Ashtanga Yoga. De meeste lessen volgen wel de basisstructuur van de Primary Serie en beginnen dus met de verschillende zonnegroeten, bevatten veel basis staande houdingen en eindigen meestal met de afwerkingsreeks. Ook de kern blijft behouden: bewegingen op het ritme van de ademhaling, aan elkaar gekoppeld dankzij vloeiende overgangen of flows of ook wel vinyasas genoemd.

Maar…
De houdingen kunnen in verschillende volgordes voorkomen, er kunnen andere houdingen worden toegevoegd of houdingen worden weggelaten. En het allerbelangrijkste is toch wel dat ‘varianten‘ kunnen/mogen aanbieden voor elke houding. Hierdoor zijn de lessen veel toegankelijker voor het grote publiek. Wanneer een houding niet perfect kan worden uitgevoerd of wanneer het lichaam dat niet toelaat, maken we gebruik van ‘props’ (toebehoren) of bieden we alternatieve houdingen aan. Zo kan iedereen aan de volledige les deelnemen en bouwen we alles stap voor stap op. 

Waarom Vinyasa Yoga?

Het is een YANG vorm van beweging. Je mag je verwachten aan een krachtige, dynamische les. Omdat verschillende houdingen op een vloeiende manier aan elkaar gekoppeld worden, op het ritme van of gecoördineerd door de ademhaling, is er ook focus en concentratie vereist. Er kunnen zeker ‘pittige’ momenten in een Vinyasa les voorkomen.

Vinyasa Yoga versterkt je lichaam én geest!

Voordelen:

  • meer kracht
  • meer flexibiliteit
  • groter uithoudingsvermogen
  • verhoogde focus en concentratie
  • bewustere ademhaling
  • meer energie

Tijdens de les worden de houdingen rustig opgebouwd. Zo wordt je goed voorbereid op de zwaardere of moeilijkere houdingen. Na de zogenaamde ‘piek’, bouwen we rustig af en eindigen we met een korte meditatie.

Voor wie?

Vinyasa Yoga is zeer toegankelijk. Jong en oud, man of vrouw. Net omdat het niet zo strikt is als Ashtanga Yoga, kunnen we alternatieven op maat van ieders lichaam aanbieden. We bouwen elke houding op en maken soms gebruik van PROPS (hulpmiddelen) om zo de houding of ASANA op jou persoonlijk af te stemmen.

Iedereen die op zoek is naar meer beweging, flexibiliteit en spierkracht, maar tegelijkertijd nood heeft aan rust of ontspanning zit op de juiste plaats!