Yin Yoga in Moorslede, Kortrijk en Alveringem bij Me Time Studio

Yin Yoga privéles op aanvraag

Yin Yoga Moorslede dinsdag 19u40 – 20u40

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een zachte vorm van yoga. Een Yin-les bestaat meestal uit een reeks zittende en liggende houdingen (asanas) die 3 tot 5 minuten worden aangehouden. Ze zijn voornamelijk gericht op het onderste deel van het lichaam. (De heupen, het bekken, de binnenkant van de dijen, de onderrug.) Deze gebieden zijn dan ook zeer rijk aan bindweefsel. Maar ook het bovenlichaam komt aan bod.

Terwijl Yang-yogastijlen zich fysiek richten op de ‘oppervlakkige’ spieren,  richt Yin-yoga zich op de diepe bindweefsels van het lichaam. (Ligamenten, gewrichten, botten en diepe fascia.) Yang Yogastijlen focussen op stabiliteit en hebben een versterkend, stimulerend effect. Terwijl Yin Yoga ons meer flexibiliteit en innerlijke rust geeft.

Het doel is om de bloedsomloop in de gewrichten te vergroten en de flexibiliteit te verbeteren, aangezien de houdingen de botten en gewrichten strekken en bewerken. Het helpt ons ook om de energiestroom van het lichaam te reguleren. Door het lange aanhouden van houdingen, heeft het ook absoluut een meditatief karakter.

Loslaten en ontspannen in de inspanning

Yin Yoga is vooral gekend als rustige, passieve yogastijl. Let op, het heeft helemaal niets zweverig. Je zal  een Yin Yogales wellicht niet al zwetend verlaten, maar je blijft wel actief/intensief deelnemen. Het draait om overgave en loslaten.  (Actieve overgave) Je bereikt diepere niveaus in de houding en dus in je lichaam. Niveaus voorbij de spieren.

Waarom Yin Yoga?

Yin Yoga is een complementaire of aanvullende sport en is ideaal te combineren met meer actievere (Yang) yogastijlen of sporten die de nadruk leggen op conditie, kracht, … Of gewoon als compensatie na een intensieve/stressvolle dag. De lessen zijn een verademing in het hedendaagse leven waarin we een overvloed aan prikkels ervaren.

Kortom, Yin Yoga brengt meer evenwicht in een actieve levensstijl. Je hoeft dus zeker niet te kiezen, het is een en-en verhaal.

Net als andere yoga stijlen heeft ook Yin Yoga een positieve impact op ons fysieke én mentale lichaam.

Enkele voordelen:

  • kalmeert en brengt lichaam en geest in evenwicht
  • vermindert stress en angst
  • verbetert de bloedsomloop
  • verhoogt flexibiliteit
  • maakt fascia vrij en verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten
  • brengt de interne organen in evenwicht en verbetert de doorstroming van chi of prana

Voor wie Yin Yoga?

Iedereen kan Yin Yoga beoefenen. Het is een cliché, maar deze yoga stijl is écht voor iedereen geschikt. Jong en oud, man of vrouw. Voor de actieve (top)sporters, maar ook voor wie een zittend beroep heeft. Het is de geschikte stijl voor wie op zoek is naar ontspanning, introspectie en zijn of haar lichaam wil stretchen van kop tot teen.

Volledig op maat!
We zijn allemaal anders… Geen enkel lichaam is gelijk en onze behoeften zijn allemaal verschillend. Bovendien kan dit alles nog eens verschillen van dag tot dag. Een belangrijk onderdeel van yoga in het algemeen, is het ontwikkelen van het bewustzijn.  Het helpt je om je dagelijkse behoeften (mentaal, emotioneel en fysiek) te observeren, zodat je je yoga beoefening – meer pranayama, meer meditatie, meer yin of meer yang – kunt afstemmen op jouw behoeften.
In een Yin Yoga les is er geen ideale houding, enkel een houding die bij JOUW lichaam past. We maken zoveel mogelijk gebruik van PROPS of hulpmiddelen zoals kussens, bolsters, blokken, riemen en dekens om iedere houding of ASANA op jou persoonlijk af te stemmen.